Jo vetem nepermjet markave, moda sot shprehet edhe me tendencat me te reja te ushqimeve. Ja cilat jane trendet kryesore...

Bota vazhdimisht i nënshtrohet ndryshimit të trendeve që formohen nga gastronomia, blogerët dhe revistat ushqimore. Me poshte po iu tregojme tendencat me te reja ushqimore.

Trendi i modes” Ushqehuni Veggan”
Siç dihet përgjithësisht, veganët përbuzin çdo lloj produkti shtazor. Djathë, vezë, gjalpë, biftek, kos .Të ashtuquajturit “veganë” nuk duan të qëndrojnë pa ushqim të pasur me proteina. Në Instagram dhe në bloge të shumta ushqimesh, fotografitë po grumbullohen nën hashtag “veggan” (vegan + “vezë”) në të cilën sallatat, bukët, supat ose avokadot paraqiten me dashuri me vezë. Trendi ka më shumë të ngjarë të irritojë veganët e vërtetë.

Ushqimi i Pastër
Ushqimi i pastër ka të bëjë me ushqimin “e pastër”, natyral – ushqimi eshte kryesisht natyral dhe i papërpunuar. Përqendrimi është, pra, te pemët, perimet, peshku, mishi dhe produktet e drithërave. Në parim, çdo ushqim lejohet për sa kohë që nuk përmban aditivë sintetikë, ëmbëlsues, sheqer, ngjyrues, aromatizues, etj dhe kështu konsumohet në formën e tij “më të pastër”. Një rregull i provuar i ngrënësve të pastër është: “Sa më e shkurtër të jetë lista e përbërësve, aq më mirë!” Ushqimi i pastër gjithashtu përfshin disa rregulla të sjelljes: Për shembull, duhet të hani mëngjes çdo ditë dhe të hani rregullisht, me deri në gjashtë vakte të vogla në ditë. Përveç kësaj, duhet të keni deri në tre litra ujë çdo ditë, mielli i bardhë dhe sheqeri duhet të shmangen sa më shumë që të jetë e mundur dhe vaktet duhet të kombinohen në një mënyrë të tillë që karbohidratet komplekse, të tilla si perime të ndryshme dhe bishtajore, të shoqërohen me proteina .

Çiftimi i ushqimit
Çiftimi i ushqimit është një trend relativisht i ri në të ushqyerit që bazohet në një parim interesant: ushqimet shkojnë mirë me njëri-tjetrin nëse ndajnë përbërësit kryesorë të shijes. Metoda të ndryshme laboratorike përdoren për të analizuar përbërësit kimikë të ushqimit në mënyrë që të zbulohet se cila prej tyre ka diçka të përbashkët. Kjo sugjeron kombinime të reja, shumë inovative të ushqimeve që thjesht nuk do t’i kishit menduar – të tilla si çokollata e bardhë me havjar ose lulelakra me çokollatë. Çuditërisht, këto kombinime të pazakonta kanë një shije të mrekullueshme të mirë, e cila është për shkak të përbërësve të zakonshëm të shijes së analizuar. Çiftimi i ushqimit u shërben kuzhinierëve profesionistë, teknikëve të ushqimit, por edhe gatuesve të hobit si një burim eksperimental frymëzimi.