in

Kujtese per burrat e mire qe mbanin ‘”çelsat e kishes” ne lagjet Pazar i Vjeter, Varrosh dhe fshatrat e Gjirokastres

Ne qytetin e Gjirokastres ka dy kisha, njera ne lagjen Pazar i Vjeter dhe tjetra ne lagjen Varosh. Ashtu dhe ne fshatra , jo vetem nga nje kishe por dhe me shume, si ne fshatin Skore qe ka patur 16 kisha.

Nuk do flasim per historine e tyre dhe as per prifterinjte qe kane sherbyer ne to, po eshte rasti te kujtojme ata besimtare te mire e te urte qe kane sherbyer si ndihmes ne mbarevajtjen fizike te tyre ashtu dhe ne realizimin e sherbesave fetare.

Ne kishen e Pazarit te Vjeter, e ndertuar ne vitin 1784, ku para vitit 1967 kane sherbyer papa Foti dhe papa Vasili, per rregullin, pastertine, ndjekjen e sherbesave, sherbenin pa ndonje perfitim material, vec si besimtare , edhe basho Pandua( Bashari), Note Larua, Theodhori Lilia e me pas te tjere . Ata mbanin ‘celsat e kishes’ dhe, te paret, hapnin deren e saj te dielave, te premteve, e vecanerisht ne Pashken e Vogel e gjate javes te Pashkes se Madhe.

Pas vitit 1990, ne kishen e Varroshit jane kujdesur edhe Pando Dogani, Sotiraq Duka e te tjere me pas.

Ishin e kujtohen burra te mire e te urte, fjale pak e zemer mire, edhe burrat qe sherbenin ne kishen e Varroshit dhe kishat e tjera te fshatrave, te cilet i kujtojme me respekt e nderim per kujdesin dhe perkushtimin e treguar.

What do you think?

Written by admin

Fatmir Xhafaj,deputet ne legjislaturen e ardhshme te Kuvendit te Shqiperise, shpreh Mirenjohje per familjen, ekipin,socialistet dhe votuesit e qarkut qe e votuan

Per nje Lagje te Gjirokastres:Dua te di me shume, Varrosh apo Çetemel?!