Ç'kanë thënë udhëtarë të huaj për qytetin e Gjirokastrës! Evlia Çelebi, Pukëvil, Lord Bajron...

Udhëtarë të huaj për qytetin e Gjirokastrës:

 

Kronisti osman Evlia Çelebi:

“Gure te tille te punuar me mjeshteri kaq te holle nuk mund te gjenden ne vend tjeter te botes…”

 

Eduart Liri, qe vizitoi Gjirokastren me 4 nentor 1848, shkruan se krenarisht lartohet, ndonese e mplakur, mbi shtepite kokeulura e te shperndara dhe se nje artist zemerohet me veten ngaqe nuk eshte ne gjendje te vendose ku te ndalet menjehere, qe kohe te mos humbase aspak.

 

Pukëvili:

“Nje nderthurrje e çuditeshme kullash e ngrehinash te jashtezakonshme shtepish qe rrine pezull ne ajer ose ne zgribe te shkembinjeve dhe te shkazmave.”

 

Dr, Henri Holland, vizitor i qytetit ne 1813:

“Ky qytet, nje nga me te medhenjte dhe me te rendesishmit ne Shqiperi, eshte i vendosur mrekullisht mbi pjerrtesine e maleve…”

 

Bajroni:

“Udhes kaluam prane dy qyteteve ,Gjirokaster dhe Libohove cilet mesa dukej ,nuk qene per nga madhesia, shume me te vegjel se sa Janina.”

 

Xhon Kam Hobhauz:

“U befasuam nga nje pamje marramendese.”

 

Politikani francez Justin Godard:

“Gjirokastra ështe nje qytet i bukur, piktoresk dhe origjinal. Ai eshte qytet tipik shqiptar per arkitekturen dhe frymen e tij”.