Studimi/ "Mos fol me zë të lartë", ja pse rrezikon veten dhe të tjerët

Mos fol me ze te lartre, se 1 mililiter leng permban pothuajse 7 miljon kopje te bakterit te koronavirusit.

Ky eshte nje argument i forte mbi bazen e nje studimi te tanishem per parandalimin e perhapjes se covid 19.

Ja fakti: Te folurit me zë të lartë prodhon spërkla të mjaftueshme për t’i transmetuar koronavirusin të tjerëve.

E tmerrrshme, sipas studimit, spërklat mund të qëndrojnë në ajër për 8 minuta ose më shumë dhe nje mililitër lëng përmban pothuajse 7 milion kopje të bakterit të koronavirusit.

Tjeter, te folurit me zë të lartë për një minutë, mund të prodhojë 1000 spërkla me baktere, llogaritur për personat asimptomatikë, të cilët nuk shfaqin shenja, por mund të transmetojnë lehtësisht koronavirusin.
VBec yte tjera, nga ky studim i tanishem, mesohet se spërklat gjatë të folurës, zvogëlohën në masën 20-34% të masës së tyre reale, sapo shpërndahen në ajër, duke zvogëluar kështu kohën e rënies në tokë.

Hajde te mos jesh i kujdesshem, e peson vete, demton dhe te tjeret, pra kujdes,mos fol me ze te larte!