Pyjet e Amazonës u dogjën për 3 javë! Pse ne e morrëm vesh vetëm tani?

Qielli në São Paulo, Brazil, u kthye i zi në 3 p.m. të hënën. Ajo që duhej të ishte një pasdite e ndritshme befas u bë një natë e zymtë. Javën e kaluar, NASA tregoi foto nga hapësira me tymin që vinte nga Amazona si një re e mjegullt, duke lënë pyllin e djegur mbrapa saj. Vetëm pasi ndodhi kjo filluan lajmet ne media si CNN etj.

Pastaj erdhi lajmi më tronditës: “Ka qenë në zjarr për rreth tre javë” – Ndërsa u shfaqën më shumë imazhe të shkatërrimit, që dyshohet se ishin përkeqësuar nga përpjekjet e shpyllëzimit, njerëzit në mediat sociale filluan të ndjehen të zemëruar. Si mund te shkonte kaq larg e te rritej kaq shumë pa u ngritur asnjë zë?

Përgjigja është e vështirë për tu gjetur. Por Moira Birss, drejtore e fushatës së Amazon Watch, një shoqatë jofitimprurëse e dedikuar për ruajtjen e pyjeve të shiut, dyshon se ka të bëjë me nivelin e shikueshmërisë. Sipas Birss, gjendja e vështirë e Amazonës nuk është asgjë e re – ka qenë një betejë e vazhdueshme për shumë vite tashmë.

“Njerëzit autoktonë të Amazonës kanë dëgjuar vite me radhë alarmin për rreziqet ndaj pyllit të shiut dhe janë përpjekur të rezistojnë ndaj shkatërrimit, ndonjëherë me koston e jetës së tyre,” tha Birss. “Fatkeqësisht, duket se Amazon duhet të digjet përpara se bota t’i kushtojë vëmendje.”

Eshtë një mendim depresiv, por dicka shumë realiste. Shumë media të mëdha nuk raportuan asgje derisa video dhe fotografi nga errësira ne Sao Paulo u shfaqën në internet, duke shkaktuar një sensacion në mediat sociale.

Por të shohësh Amazonën – e njohur si “Mushkëritë e Tokës” për prodhimin e 20 % të oksigjenit në atmosferën e planetit, si dhe për gjelbërimin e tij të gjerë dhe pasurinë e biodiversitetit – të shkosh në një flakë të madhe ka qenë zemërruese për këdo që mëson për ngjarjen. Edhe pse zjarret ndodhin në pyje për t’i mbajtur ato të shëndetshme, duke pastruar pemët e kalbura dhe për të krijuar tokë pjellore për fidanë të rinj, lagështia në Amazon bën që zjarret natyrore të kësaj shkalle të jenë më pak të zakonshme sesa në zonat e tjera.

“Shteti i Amazonas, në veçanti, ka parë shumë më tepër se aktiviteti mesatar ditor i zjarrit deri në gusht deri tani”, tha një shkencëtar për emetimet e zjarrit të egër. Sipas Reuters, qendra e hulumtimit të hapësirës në Brazil, INPE, deklaroi se shpeshtësia e zjarreve në Amazon është rritur gati 83 përqind nga viti i kaluar. Sipas CNN, ka pasur mbi 72,000 zjarre në Brazil këtë vit.

Në Twitter, hashtagu #AmazonRainforest më në fund është renditur si një nga pesë tendencat më të fundit, pas një beteje në mëngjes kundër deklaratave të Spider-Man dhe Trump. Përdoruesit po shprehin ndjenja të pafuqisë dhe zhgënjimit, duke uruar që ta dinin më herët.

Për të tjerët, kjo është edhe hera e parë që kanë dëgjuar për veprimet e dëmshme të presidentit të sapozgjedhur të Brazilit, Jair Bolsonaro. Sipas The Independent, ai i është kushtuar vetë shkatërrimit të pyjeve të shiut për të siguruar më shumë hapësirë ​​për zhvillim, duke shpresuar të tërheqë bizneset. Qëndrimi i tij i guximshëm ndaj ekosistemit dhe njerëzve indigjenë të Amazonës ka inkurajuar garuesit vendas për të pastruar më shumë hapësirë ​​për kafshët e tyre.

“Më parë quhesha Kapiten sharre elektrike,” citon botimi të thoshte Bolsonaro. “Tani unë jam Nero, duke vendosur emrin e Amazon”.

Presidenti foli gjatë zhurmës për zjarret në Amazon, duke fajësuar OJQ-të dhe ambientalistët që kërkojnë ta diskreditojnë atë. Siç kanë vërejtur shumë media, ai nuk ka dhënë ndonjë emër apo dëshmi të një komploti të tillë kundër tij.

Ndihet si një ujëvarë zbulimesh të tmerrshme dhe lajme shqetësuese për shumë njerëz të shqetësuar për Tokën. Por Birss dëshiron ta përdorë këtë ngjarje për të inkurajuar njerëzit të mbështesin ruajtjen e Amazon.

“Tani që bota më në fund po i kushton vëmendje, shpresoj që njerëzit të ndërmarrin veprime përveç cicërimave dhe të lexojnë artikuj,” tha Birss. Largësia nuk duhet të jetë pengesë për të bërë pjesën e dikujt. “[Njerëzit] mund të lobojnë qeveritë që duan të hyjnë në marrëveshje tregtare me Brazilin, të hedhin poshtë kompanitë që po përfitojnë nga shkatërrimi dhe të mbështesin organizatat vendase dhe aleate që po rezistojnë çdo ditë.”

Një artikull dy-vjeçar nga The Guardian tregoi në korporata si Pepsico, Unilever dhe Nestlé që luanin role të ndërlikuara në shpyllëzimet e paligjshme. Këto kompani nuk shprehin në mënyrë të qartë se inkurajojnë shpyllëzimin, por ata përfitojnë me qetësi nga plantacionet që shfaqen pasi të hapet hapësira. Këto plantacione rritin përbërës, siç janë palmat e përdorura për të bërë vaj palme, që janë një pjesë e produkteve të kompanive.

Sipas një raporti të Amazon Watch, kjo praktikë është ende një problem i madh sot dhe konflikti midis zhvillimit dhe natyrës vetëm do të bëhet më i keq. Të dy kafshët e egra në Amazon dhe njerëzit indigjenë kanë vdekur duke provuar të mbrojnë tokat e tyre. Në korrik, New York Times raportoi për vdekjen e një udhëheqësi indigjen – të vrarë nga minatorët që pushtuan një fshat brenda një zone të mbrojtur.

Nëse nga kjo histori kemi mesuar ndonjë gjë, kjo ngjarje ka treguar që njerëz e zakonshem në mediat sociale mund të fitojne vëmendje më të madhe në një ngjarje aktuale dhe më shpejt sesa mediat kryesore.

Kjo është arsyeja pse grupet e ruajtjes së pyjeve të shiut si Amazon Watch, Rainforest Action Network, dhe Rainforest Alliance janë përpjekur të punojnë me aktivistë globalë dhe njerëz indigjenë që nga vitet ’90. Këto grupe kanë inkurajuar komunitetin ndërkombëtar të qëndrojë kundër shkatërrimit dhe të shtyjë kundër vdekjes së një prej vendeve më të rëndësishme dhe unike në Tokë. Pa ndihmën dhe mbështetjen e vazhdueshme nga qytetarët e rregullt, shkatërrimi i Amazon thjesht do të zbehej në sfond edhe një herë.

/mic