Profesori i Patologjisë Guido Silvestri/ Informacione te reja në lidhje me COVID-19

Profesori i Patologjisë Guido Silvestri pasi ka përfunduar punën ka dhënë disa informacione mjaft interesante në lidhje me COVID-19 .

OPTIMIZMI NDODH NGA NJOHJA

Po e shkruaj këtë postim në fund të një dite 14-orëshe midis spitalit dhe laboratorit (dhe nesër do të jetë edhe më keq).

Jam shumë i lodhur, kam dhimbje koke, por e bëj me dëshirë sepse besoj me vendosmëri se dhënia e informacionit të mirë është shumë e dobishme në një moment të vështirë si ky

1. ORIGJINA E VIRUSIT. Një studim sistematik i sekuencave gjenetike të SARS-CoV-2 (Andersen KG et al. Nature Medicine 2020) që u lëshua dy ditë më parë demonstron pa hije dyshimi se virusi ka një origjinë natyrore dhe zoonotike (nga kafshët, dhe në veçanti lakuriqët dhe pangolinat). Pra, historia e virusit “e krijuar” në laborator konfirmohet si një mashtrim kolosal.

2. COVID-19 N dhe fëmijët . Studimi gjithëpërfshirës i infeksionit COVID-19 te fëmijët kinezë tregon se mbi 2145 raste totale mbi 90% ishin asimptomatike, të butë ose të moderuar, me vetëm një vdekje të raportuar, për shkak të vdekshmërisë së infeksionit – e përcaktuar si numri i vdekjeve të ndara me totalin të rasteve – që është <0,05% për ata nën 18 vjeç (Dong Y et al. Pediatrics 2020).

3. LETALITETI I Covs-19. Ndërsa vdekjet rriten në mënyrë dramatike si në Itali, ashtu edhe në vendet e tjera, është e rëndësishme të mbani mend se në bazë të të dhënave të përgjithshme të disponueshme, letaliteti vlerësohet të jetë më pak se 2%, që do të thotë se 98% e personave të infektuar shërohen (Fauci AS, komunikimi personal ). Numri i lartë i vdekjeve që vëzhgojmë këto ditë është pra i lidhur me numrin e lartë të personave të infektuar, shpesh me simptoma të buta apo edhe pa simptoma. Mbaj mend gjithashtu se të gjitha të dhënat në dispozicion konfirmojnë që shumica e vdekjeve janë mbi 60 vjeç dhe kanë bashkë-morbiditete të rëndësishme (diabeti, hipertensioni, COPD, sëmundja ishemike e zemrës, etj.).

4. VIRUSI DHE SIPËRFAQET. Një studim i kohëve të fundit tregon se SARS-CoV-2 jeton deri në tre ditë në sipërfaqe të caktuara siç janë plastika dhe çeliku, dhe vetëm për disa orë në sipërfaqe si kartoni dhe bakri. Virusi duket të mbijetojë për një kohë të shkurtër, disa orë më së shumti NË AJËR , si një aerosol (Van Doremalen et al., N Engl J Med 2020). Le të shmangim “virusi mbijeton në asfalt me muaj” paranojat e tipit, të cilat bazohen në asgjë.

5. Qëndrueshmëria natyrore. Të dhënat mbi imunitetin natyror ndaj SARS-CoV-2 që janë fituar nga njerëz të infektuar dhe shëruar nuk janë aktualisht të tilla që të lejojnë TË.DALËSH NË.KËTO pretendime , por me sa dimë për koronaviruset e tjera, të paktën një imunitet natyror i përkohshëm duhet të zhvillohet për një periudhë të paktën 6 -12 muaj (Ralph Baric, intervistë në “Java e podcast-it në virologji” – kujtoni se Baric është për koronaviruse siç është Maradona në futboll).

6. TERAPITË. Për momentin gjëja më e rëndësishme në rastet e rënda ose kritike të COVID-19 – të cilat janë pakicë – është BLLOKIMI I frymëmarrjes, ndërsa nuk ka “ilaçe magjike” që shërojnë sëmundjen, as në Rusi dhe askund tjetër. Sidoqoftë, shpresa të arsyeshme vijnë nga antiviralët si Remdesivir, dhe imunomoduluesit si Tocilizumab, Baraticinib, etj. Mbaj mend që këto të fundit janë terapi që duhet të rezervohen për raste të rënda ose kritike, ndërsa ato të buta dhe të moderuara shërohen vetë ose me terapi simptomatike.

7. VAKSINA. Puna po bëhet në mënyrë të veçantë sidomos në Sh.B.A në platforma të ndryshme vaksinimi, në veçanti vaksinat e ARN-ve dhe vaksinat e proteinave rekombinante të pikut (S). Këto vaksina mund të jenë të gatshme për studime fillestare klinike (siguri + imunogjenitet) deri në vjeshtën e ardhshme, megjithëse për studime aktuale të efikasitetit klinik me siguri do të zgjasin 12-18 muaj.

8. EFEKTI TEMPERATURA. Ende ka indikacione – jo prova, por sigurisht dëshmi – që dëmi i shkaktuar nga pandemia e COVID-19 mund të paktën të zbutet pjesërisht me ardhjen e pranverës. Në këtë kuptim, do të jetë e rëndësishme të ndiqni trendin e epidemisë në Afrikë, Amerikën Latine dhe Azinë Juglindore, në veçanti në Malajzi, Indonezi, Filipine, Indi dhe Bangladesh (dhe ndoshta edhe në Italinë Jugore).

9. EFEKTI SHARLATANI. Ju lutemi ndaloni së dëgjuari një herë e përgjithmonë. Po ju referohem të dy TIPAVE TË sharlatanëve : atyre në keqbesim – të cilët janë vetëm mashtrues – dhe atyre, mjerisht, me mirëbesim, domethënë njerëz të guximshëm dhe të frikësuar që përhapin dezinformata sepse, shumë thjesht, ata nuk dinë se çfarë flasin.

Disinformimi kurrë nuk shërben për asgjë në përgjithësi, aq më pak në një situatë si kjo.

10. OPTIMIZMI, GJITHMON AND DHE ANDO GJITHA Pavarësisht gjithçkaje, unë qëndroj fort optimist, dhe jam i bindur që brenda disa muajsh do të kthehemi të jetojmë si më parë – me të vërtetë, që do të jetojmë më mirë se më parë, nëse nga kjo frikë e madhe kemi mësuar mësimet e duhura, si shkencëtarë, si qytetarë (si në Itali ashtu edhe në SHBA dhe si njerëzimi në përgjithësi. Sepse kjo është sfida e vërtetë e madhe që duhet të fitojmë të gjithë së bashku – gjithashtu për të nderuar viktimat e kësaj sëmundjeje në mënyrën më të mirë të mundshme.

Me këtë ditë të mbarë për të gjithë, ju falënderoj gjithmonë që më ndiqni dhe ju shoh kur të kem një moment frymë!