Perse ne mengjes shumica konsumojne veze?

Ne ditet tona mengjesi nuk konceptohet dot pa veze,te ziera apo te skuqura qofshin ato. Por, perse eshte kjo tradite?

Njeriu ka ngrene veze shpendesh ne cdo kohe. Ideja e te ngrenit veze ne mengjes u shfaq ne Evrope ne vitn 1620 nga mjeku Tobias Vener, i cili sugjeronte se ngrenia e vezeve ne mengjes ishte nje ide shume e mire. Vener krijoi edhe librin e pare te recetave ne bote. Ndersa nje teori e vjeter eshte se duke qene se pulat vezet i bejne ne te gdhire, femeret nuk ishin zgjidhje tjeter vecse ti hanin ato ne mengjes. Me kalimin e viteve Evropianet e shtyne darken ne ore te vona, gje qe lindi nevojen per nje vakt tjeter me te hershem. Keshtu qe veza u be protagonistja kryesore sidomos per fermeret dhe klasen punetore te cilet kishin nevoje per yndyre dhe me shume proteina. Gjithashtu veza ishte gjithmone nje alternative me e pakushtueshme me vlera te larta te proteinave gje qe mishin shumica e kishte te veshtire ta perballonte gjithmone.