Nga 15 lekë në 40 lekë çmimi i patates dhe qepës në Divjake, po në Sarandë, Tepelenë, Përmet dhe Gjirokastër?

 

Marrim si shembull tregun ne Gjirokaster.

Ne periferi, tek Ura e Vjeter e Lumit eshte Tregu i shumices ku shiten edhe perime e zarzavate.Tregtaret qe sherbejne ketu jane furnizuesit kryesore te qytetit me keto produkte bujqesore. Ata jane dore e dyte, se dore e pare jane prodhuesit, fermeret qe kete periudhe jane dhe furnizuesit kryesore dhe gjenden duke “vrapuar” ne Divjake,Fier e Lushnje.

Po ja cfare ka ndodhur?

Nje jave me pare prodhuesit ne Divjake te qepes dhe patates mbanin cmime normale 15 leke apo 20 leke per kg po tregtaret grumbullues dore e dyte i shitnin dhe disa here me shtrenjte tek te tretet e keta tek pakica.

Fermeret e Divjakes qe jane te zotet e cmimit te pare dhe ju dersine “luku” nuk jane budallenje dhe tan i rriten cmimet, nga 15 i kane cuar ne 40 leke per kg per “trimat”, grumbulluesit e shumices.Keta po dihet se si veprojne.

Kemi nje merak per cmimet sa jane e sa do shkojne tani e tutje ne rrethet e jugut ku pak eshte menduar per serra me siperfaqe te medha me perime e zarzavate sikunder kane menduar e ja kane pare hajrin punes prodhuesit ne qytetet qe permendem.

Flisni e na thoni jo vetem per cmimet por dhe se si duhet zgjidhur kjo situate, se zv/kryeministri tha:” Blini direkt ne #Divjake! Mos blini ne dore te dyte e te trete!”