Merzitet Zuckerberg, Facebook sqaron si u zhduk nga interneti dje ne gjithe boten!

Facebook fajëson për ndërprerjen konfigurimin e gabuar të pajisjes se brendshme qe ben lidhjen me internetin…

Nderkohe një teori konspirative e hedhur poshtë lehtësisht e lidhi ndërprerjen prej gjashtë orësh me një shkelje të supozuar të të dhënave të lidhur me një reklamë të forumit të hakerëve të 22 shtatorit për regjistrimet e 1.5B të përdoruesve në Facebook.

Që nga e hëna në mbrëmje, Facebook ishte rikthyer nga ajo që mund të ketë qenë ndërprerja e tij më e gjatë ndonjëherë dhe kërkoi falje për ndërprerjen masive që la miliarda përdorues të mbyllur jashtë Facebook, Instagram, WhatsApp, Messenger dhe Oculus VR për rreth gjashtë orë.

Në një postim në blogun e së hënës mbrëma, nënkryetari i infrastrukturës së Facebook Santosh Janardhan dha disa detaje rreth asaj se si “shtëpia e kartave” u shemb, duke konfirmuar protokollin e portës kufitare (BGP) dhe problemet e DNS që ekspertët në Cloudflare kishin zbuluar tashmë.

Janardhan tha se ekuipazhi inxhinierik i kompanisë kishte gjurmuar burimin e problemit në një ndryshim të konfigurimit në ruterët kryesore: një ndryshim në ruterat që koordinojnë trafikun e rrjetit midis qendrave të të dhënave që shkatërruan të gjithë shtyllën e brendshme të Facebook -ut.

“Ekipet tona inxhinierike kanë mësuar se ndryshimet e konfigurimit në ruterët e shtyllës që koordinojnë trafikun e rrjetit midis qendrave tona të të dhënave shkaktuan probleme që ndërprenë këtë komunikim,” shkroi Janardhan. “Kjo ndërprerje në trafikun e rrjetit pati një efekt domino në mënyrën se si komunikojnë qendrat tona të të dhënave, duke i ndalur shërbimet tona.”

Kaq është, tha ai: asnjë sulm kibernetik, asnjë të dhënë komprometuar të përdoruesit, vetëm Facebook që qëllon veten në këmbë gabimisht.

Shërbimet tona tani janë kthyer në internet dhe ne po punojmë në mënyrë aktive për t’i kthyer plotësisht ato në funksionimet e rregullta. Ne duam ta bëjmë të qartë në këtë kohë ne besojmë se shkaku kryesor i këtij ndërprerje ishte një ndryshim i gabuar i konfigurimit. Ne gjithashtu nuk kemi dëshmi se të dhënat e përdoruesve janë komprometuar si rezultat i kësaj periudhe joproduktive.

Në postimin e së hënës në mbrëmje, Janardhan kërkoi falje “të gjithë njerëzve dhe bizneseve në të gjithë botën që varen nga ne”, duke shpjeguar se rikuperimi i sistemeve zgjati kaq shumë sepse mjetet e brendshme të Facebook u prekën gjithashtu.

“Na vjen keq për shqetësimin e shkaktuar nga ndërprerja e sotme në platformat tona. Ne kemi punuar sa më shumë që të jetë e mundur për të rivendosur aksesin, dhe sistemet tona tani janë duke u aktivizuar. Shkaku themelor i këtij ndërprerje gjithashtu ndikoi në shumë nga mjetet dhe sistemet e brendshme që ne përdorim në operacionet tona të përditshme, duke ndërlikuar përpjekjet tona për të diagnostikuar dhe zgjidhur shpejt problemin. ” -Santosh Janardhan

Si u Zhduk Facebook?

Të hënën, drejtori inxhinierik i Cloudflare, Celso Martinho dhe drejtuesi teknik i rrjetit, Tom Strickx, dhanë një shpjegim më të detajuar të asaj që ndodhi, duke shpjeguar rolin e BGP në mbajtjen e përmbajtjes së Facebook tek masat.

“Ashtë një mekanizëm për të shkëmbyer informacionin rrugor midis sistemeve autonome (AS) në internet,” shkruan ata. “Routerët e mëdhenj që bëjnë që Interneti të funksionojë kanë lista të mëdha, të azhurnuara vazhdimisht me rrugët e mundshme që mund të përdoren për të dërguar çdo paketë rrjeti në destinacionet e tyre përfundimtare. Pa BGP, ruterat e internetit nuk do të dinin se çfarë të bënin dhe interneti nuk do të funksiononte. ”