Mafia perfiton nga Situata e Koronavirusit, por jo vetem ne Itali... Ja rasti me i keq!

Zyrtare te larte dhe studiues te shumte ngrene nje shqetesim gjithmone e ne rritje lidhur me rolin dhe fuqizimin e mafias ne kohe pandemie…

Sic shkruan CNN, vecanerisht ne jug te Italise klanet mafioze jane perfshire tashme ne perfitimet qe vijne si rezultat i pandemise, duke “ndihmuar” me nevojat baze e te perditshme ne lagjet e varfra, duke u dhene kredi bizneseve qe jane nje hap drejt faimentimit etj.

Thuhet se Ndragheta, nje nga deget me te fuqishme te mafias qe ndodhet ne Kalabri, controllon rreth 80% te tregut te kokaines ne Europe. Edhe pse pandemia e beri shperndarjen me te veshtire, ajo perfitoi nga izolimi.

Gazetari Roberto Saviano, autor i librit Gomorra qe flet per mafian e Napolit, tha per CNN se “trafikantet perfituan nga mungesa e vemendjes se shtetit neper porte dhe aeroporte” .

“Kush po i kontrollonte akoma ato?” pyeti ai.

Nje tjeter studiuese e kriminalistikes dhe mafias, Anna Sergi, thote se krizat e meparshme kane treguar se Mafia mund te levize shpejt para jashte sistemit bankar dhe te kerkoje me pak garanci se bankat. Nje nga taktikat e tyre te mirenjohura eshte dhenia e parave borxh kompanive ne telashe dhe pastaj gradualisht marrin kontrollin e tyre, nderkohe qe me te rrezikuarat jane hotelet dhe restorantet.

Organizata mafioze vjen te nje kompani ne krize dhe thote: “Ne unk blejme gjithcka, por ne do ju japim para kesh ne kembim te aksioneve – pra te jemi pjese e kompanise”

Por cila eshte me e keqja?

“Blerja e votes!”