Kur të udhëtojmë, ja si një person i infektuar përhap koronavirusin në publik

Kur te udhetojme ne urban, biseda në distancë të shkurtër nuk është aq problematike sa teshtitja ose kolla, që mund të shkojnë deri në 7 metra. Piklat mund të fluturojnë më tej nga sa mendoni vetëm nga të folurit ose frymëmarrja.

Shkencëtari i frymëmarrjes në Universitetin e Leicester, dr Julian Tang tha: “Nëse jeni duke marrë frymë dhe po flisni, piklat nuk udhëtojnë aq larg, por ato mund të udhëtojnë aq larg sa të ndikojnë te miku juaj i ulur pranë jush, ose dikujt që po bisedon me ju.

Deri në ç’distancë mund të udhëtojnë piklat e pështymës për të infektuar dikë tjetër?

Piklat e infektuara mund të bartet edhe më tej, pasi ato kalohen përmes transmetimit nga sipërfaqja në sipërfaqe.