Ja Ilaçi Perëndi për të Trajtuar Pacientët me Covid-19

Qeveria kineze ka vendosur të rekomandojë përdorimin e Avigan, ilaç gripi i zhvilluar në 2014 nga grupi japonez Fujifilm Toyama Chemical (një degë e Fujifilm) dhe i cili këto ditë po rezulton të jetë një perëndi për të trajtuar pacientët me Covid-19.

Për Zhang Xinmin, drejtor i Qendrës Kombëtare Kineze për Zhvillimin e Bioteknologjisë, pjesë e Ministrisë Kineze të Shkencave, Avigan “ka një nivel të lartë sigurie dhe është qartë efektiv në trajtimin e” infeksionit të shkaktuar nga koronavirusi i ri.

Japonia e ka përdorur kete ilac që nga shkurti i kaluar dhe rezultatet duken inkurajuese. Në Kinë, në provat klinike të Ëuhan dhe Shenzen, autoritetet shëndetësore kineze u përpoqën të administrojnë ilaçin për 340 pacientë të infektuar, duke marrë sinjale po aq pozitive.

Sipas raporteve nga transmetuesi publik japonez NHK, këta njerëz u bënë negativë ndaj virusit brenda katër ditësh pas marrjes së Aviganit; një periudhë shumë më e shkurtër kohore sesa mesatarja prej 11 ditësh që nevojitet nga ata që nuk mjekohen me ilaçin japonez. Sikur të mos mjaftonte kjo, rrezet X konfirmuan përmirësime në gjendjet e mushkërive në afërsisht 91% të pacientëve të trajtuar me Favipiravir, krahasuar me 62% të atyre që nuk administroheshin.

Mjekët japonezë po përdorin Avigan në të gjithë pacientët e infektuar, si tek ata me simptoma të buta, ashtu edhe tek ata me ndërlikime të moderuara. Shpresa është se ilaçi do të parandalojë që virusi të shumohet në trupat e njerëzve dhe kështu të fshijë çdo ndërlikim të mundshëm klinik në trup./ SOT.COM.AL/