Ndërmarrja e parë Tregtare në Qafë të Pazarit! Përparimi dhe Rënia e saj, deri te Ushqimi me Racione e me Triska!

Para dhe pas çlirimit te vendit, ne Qafen e Pazarit jane mbledhur zyrat e ndermarrjeve dhe administrates shteterore. Që ne krijim ketu ka patur zyrat edhe ndermarrja e NTAN-it që ne krye te veprimtarise pergjegjës i parë i saj, pra i tregtisë, ishte Timo Muçi, me zyra në katin e dyte te pronës se familjes Bendo.

Këtu ai drejtoi për pak kohë se filloi pune ne ndermarrjen tregtare te ushtrise dhe ne vitin l951 ne seksionin e tregtise. karrierën me te gjate te punes Timo Muçi e pati ne drejtimin e kooperatives bujqesore “Misto Mame” e cila, edhe pse malore, ishte nga me te përparuarat në shkallë rrethi dhe vendi. Timo Muçi eshte vleresuar dhe me titullin e larte te kohes “Hero i Punes Socialiste”.

Në vitet e para të aktivitetit, nga ’50 e larte ne Qafe te Pazarit kishte vetem nje dyqan te shtetit, për shitjen e bukës, përballë me ndertesën e Postës së Vjetër, me shitëse të parë Fete Kasi nga lagjja Cfakë. Buka ishte e grunjte dhe e misert, disa pesha. Jepej me racion dhe familjaret paiseshin me triska. Ne shume raste grindeshin kush te merrte me pare. Kriza e bukes u shfaq disa here, sidomos pas prishjes me Bashkimin Sovjetik dhe Republiken e Kines. Nga i njëjti dyqan i bukës ajo doli edhe ne pension.

Nga viti 1961 ne NTAN per 6 vjet drejtoi Koço Qendro, me personel jo të vogël në numer që mbulonte disa sektore, të artikujve ushqimore, industriale, të fruta perimeve, dyqanet e bukës, hotelet, restorantet e rostiçeritë, kafenete etj. Të punësuar në administratë ishin 40 administratore ndërsa e gjithë ndërmarrja me 500 punonjës. Kishte fillimisht vetem 3 mjete dhe nje ofiçinë të vogël në Bashte të Teqesë, ku ende funksiononte tregu fshatar që kontrollohej nga administratore te ndërmarrjes tregtare shteterore.

Aktiviteti ne tregun fshatar këtu erdhi duke u zbehur nga viti ne vit deri sa doli dhe jashte funksionit mbasi shteti i dha prioritet sektorit shteteror edhe ne bujqësi, me ngritjen e ndermarrjeve bujqësore, siç qe ferma shtetërore me shtrirje fillimisht ne sektorin e Bulos pastaj ne gjithe hapesiren e Valarese e me pas ne atë të Lunxhërisë dhe Odriesë, në vitet e fundit te aktivitetit te saj. Ndryshe nga vitet përpara, Tregu fshatar në Bashte te Teqesë përfaqesohej me prodhime te pakta.

Ndermarrjen e Ntanit në vite e kane drejtuar profesionistë, ekonomistë, financierë dhe mercelogë që jane kujdesur per rritjen e cilesise se sherbimit ashtu dhe per rikonstruksionin e dyqaneve jashte e brenda tyre, veçanerisht per krijimin e kushteve sa me lehtesuese dhe cilesore per festivalistet e Festivaleve Folklorike Kombetare. Keshtu jane bere permiresime ne restorante dhe hoteleri, nga vitit 1973 me ne krye drejtorin e pa lodhur Baftjar Dobi deri ne `90 me mbylljen e aktivitetit shtetëror dhe privatizimin e njësive.

Në foto ndër të tjerë janë drejtori Baftjar Dobi, Koço Liti, Dafina Kufo, Izmini Kagjini, Fadil Gerxena, Aleksandra Koçollari, Vito Anastasi, Andon Vasho, etj.

Shpërndani artikullin në rrjetin tuaj social duke klikuar te ikona e saj!
/Ndalohet kopjimi apo riprodhimi i çdo materiali pa leje dhe pa citimin: GjirokastraOnline.com